September 18, 2014

Keep It Healthy | My Tips for Starting a Healthy Lifestyle | My (Diet) Routine

Howdie :)
Ah, tieto dva týždne teda boli...! Na mňa čaká ten posledný prádzninový, predčím mi oficiálne začne škola. Minulý týždeň som mala kurz, ktorý som vám spomínala v predošlom článku. Poviem vám - to teda bolo niečo! Kto chodí na výšku, pozná. Kto nechodí (zatiaľ), tomu naozaj závidím. 
Dúfam však, že samotný semester už bude iná káva.

Teraz je ale čas na samotný článok.
Začala by som s tým, že môj workout routine sa vám podľa štatistík naozaj páčil. Na Twitteri sa mi pár z vás ozvalo, že práve ten chabý článok plný môjho blah-blah-blah vás motivoval k tomu, aby ste aj vy začali s niečim podobným. Naozaj ma to vééééľmi potešilo! 
V spomínanom článku som ale väčšiu časť venovala práve môjmu workout plánu, než samotnej strave a pod. V tom dnešnom vám teda porozprávam o tom, ako som si postupne stravu menila, ako približne môj jedálniček vyzerá, moje tipy a rady ako s týmto začať a všetko okolo toho.
Upozorňujem vás, že moja diéta/rutina je prehodnotená špecialistom a ide o 100% zdravý postup, ktorý však vám nemusí vôbec vyhovovať. Preto - predčím sa pustíte do novej rutiny vo vašom živote, uistite sa, že nepôjde o nič, čo vám môže uškodiť, prípadne spôsobiť zdravotné problémy. 


Rada by som vám tiež pripomenula - v prípade, ak chcete schudnúť (a telíčko si aj zachovať a žiť zdravo), práve strava je 70% úspechu. Všetko ostatné predstavuje pohyb a motivácia; resp. pevná vôľa. Ale toto už viete. :)

Aby som vás dopredu (možno aj) motivovala, predčím som s týmto všetkým začala, mala som takmer 53kg. Dnes mám 48kg - čo je -5kg za dva mesiace. 
 Moja momentálna váha nie je vôbec nízka, vzhľadom na to že moja výška je úbohých 160cm (5´4).


1. Prvá, a podľa mňa najdôležitejšia rada je, aby ste si jedálniček nemenili zo dňa na deň
Takto by vám to dlho nevydržalo. Najmä vtedy nie, ak ste si predtým bežne dopriali hamburger a iné kalorické bomby. Jedálniček si treba meniť pomaly. Začnite s tým tak, že si jeden deň dáte vyvážené, zdravé raňajky; na druhý deň do toho zapojíte aj nejaký chutný, ale zároveň zdravý obed, a tak ďalej. Skúste tiež spapať viac ovocia a zeleniny, ako ste jedávali predtým. Nezabúdajte, že každý extrém je zlý. Ak si hneď na začiatku zakážete potraviny, ktoré papáte každý deň, nakoniec pri nich aj tak skončíte. Pomaly nabiehajte na nový režim, ktorý sa neskôr stane zvykom, aj ja som tak začala.


2. Neobmedzujte sa - v ničom!
Z časti tento bod nadväzuje na ten predchádzajúci - najmä ak len nabehujete na tento nový režim a cítite nutkanie napríklad dať si čokoládu, dajte si ju. Nie však celú! To v žiadnom prípade! Dajte si len pár kociek. Najlepšie by bolo, ak by tá čokoláda bola horká. Obsahuje oveľa menej cukru a menej kalórií. Hľadajte zdravšie alternatívy - pečivo a ryža len celozrnné, jogurt len biely a ovocie si do neho nakrájajte vy (lahôdka!), atď. A mávajte vyváženú stravu. Ak máte šialené nutkanie na slané či sladké, to znamená že tej látky máte v jedálničku nedostatok. A telo si to žiada. 

3. Pokúste sa jesť pravidelne.
Najlepšie v tú istú hodinu. Ja viem, v dnešnej dobe je to pormerne ťažké, sama sa bojím toho, čo bude, keď tu bude výška. Ale tiež si myslím, že ak človek chce, tak sa to dá. 
Ak si napríklad večeru dávate častokrát okolo piatej, sami uvidíte neskôr, že vaše telo si toto jedlo bude žiadať práve v tomto čase. 
Pokúste sa papať 5-6krát za deň. Nepreháňajte to však s porciami. Ak chcete schudnúť, radila by som vám servirovať si jedlo na malom tanieri. Vaše telo si bude myslieť, že ide o väčšiu porciu, než sa zdá. No opak je pravdou.

4. To, že si meníte jedálniček na zdravý neznamená, že budete jesť menej chutné jedlá.
V žiadnom prípade. Zdravá strava tiež neznamená, že sa musíte navždy rozlúčiť so svojimi obľúbenými potravinami dokonca ani vtedy, ak chudnete. Zhrešte však iba výnimočne (nie napríklad v návale zlosti) a hlavne v rozumnom množstve. Ja som sa dobrovoľne vzdala sladených nápojov, ale napríklad kečup, cestoviny alebo smotanovú pomazánku si dám bežne. V takom množstve, aby nešlo o preháňanie.  

5. Sladené minerálky preč!
Pozreli ste sa už niekedy, koľko kalórií obsahuje napríklad taká Mirinda? Veľa. Takéto nápoje som pila denno denne, patrili do môjho pitného režimu. V podstate som na nich fungovala. 
Počas prvého týždňa, čo som si povedala "nie, ďakujem" som mala nutkanie napiť sa takýchto malinoviek priam každú sekundu. Ale povedala som si, že nemôžem! Dnes hrdo môžem vyhlásiť, že pijem iba sódovú, alebo čistú vodu. Žiadne sladené blbosti a už mi to vôbec nechýba... a bola to len otázka dvoch týždňov.

6. Kalórie, kalórie...
Hamba - nehamba, možno vám budem pripomínať namyslené pipky z amerických girly movies, ale áno - kalórie si kontrolujem. 
Dospelý človek by mal prijať okolo 8 000 - 10 000 kalórií denne (čo je približne 2000 - 2 500 kcal - toto mi moc nejde). Pri chudnutí (samozrejme sa pri oboch berie do úvahy aj pohlavie, vek a fyzická práca/cvičenie, ktoré vykonávate) by sa mal človek držať pod hodnotou 5 000 - 6 000 kJ.  Ja fungujem na približnom príjme 4 500 - 5 000 kJ. Niekedy viac, niekedy menej - no nie o veľa (záleží od fyzickej aktivity, ktorú v ten deň vykonávam, samozrejme). Nemyslite si však, že hladujem. Vôbec nie.  Viete, dámy, nie je jedno, či si dáte jeden menší hamburger alebo slušnú porciu naozaj chutného šalátu. Hodinovým behom spálite menej ako 400 kalórií. Ak by ste si počas dňa hodili do seba napríklad také Kávenky, ktoré majú vyše 1 500 kalórií, už by ste v kvázi nespaľovali zo svojho bežného denného príjmu, ale z niečoho, čo ste spapali úplne zbytočne.
Radšej si dajte zdravšiu a celkovo menej kalorickú alternatívu - müsli, biely jogurt s ovocím... Je toho veľa, úplne stačí, ak budete kreatívne.


7. Čím ďalej, tým menej
Ďalšia velmi dobrá vec, ktorú môžete urobiť je tá, že deň začnete s väčšou porciou raňajok a čím ďalej, tým budú vaše porcie menšie. Kľudne si však môžete dať aj výdatný (ale zdravý) obed, no poobede si servírujte naozaj menšie porcie.
Ja som, resp. bola, naozaj večne hladným človekom. Ale odkedy robím tento trik s porciami, všimla som si na sebe, že počas dňa naozaj skoro vôbec nepociťujem hlad. Vôbec si nemusím dať žiadnu mňamku medzi raňajkami a obedom, pretože bezproblémov vydržím. A to vďaka bohatým raňajkám.

8. Má to efekt aj inde...
Možno si pod zdravou stravou predstavujete len dobrú postavu a chudnutie, ale nie je to celkom tak. Odkedy papám zdravšie, všimla som si, že pleť mám podstatne menej mastejšiu, čo ma naozaj veľmi prekvapilo. Tiež som si všimla zmenu kvality vlasov - k lepšiemu. Som oveľa menej chorľavejšia (kým mama už kýcha, ja sa cítim zdravá ako rybka - a verte mi, nohy mám skoro vždy odhalené, keď niekam idem), nechty sa mi nelámu skoro vôbec... Je toho viac a ja sa nestačím čudovať.
Nie je to len samotnou stravou - veľa robí aj pravidelný pitný režim.


Aby som vám umožnila nahliadnuť do môjho jedálnička, aby ste zistili čo asi papám, vypísala som si všetko, čo som dnes pohltila :)

Raňajky: müsli s bielym jogurtom (Activia), jahôdkami a banánom (mimochodom, prvá fotka hore) a ovocný čaj s medom
Obed: kuracie prsia pripravované na kvapke oleja s pažítkou, cestovinami a brokolicou
Olovrant: keďže som nebola absolútne hladná, dala som si len ovočný čaj s medom
Večera: na večeru mávam to, čo som si navarila na obed - kuracie prsia s pažítkou, cestovinami a brokolicou

(pozn. - varím si sama pre seba, čiže nepapám to, čo navarí mamina pre celú rodinu; na obed/večeru si dokopy robím len 1ks kuracích pŕs, t.j. polovičku zjem naobed a druhú polovičku na večeru)

Potraviny, ktoré by si mohli nájsť uplatnenie vo vašom novom jedálničku sú určite ryby, strukoviny, veľa zeleniny, dlho/celozrnné výrobky, kuracie mäso, ovocie, ovsené vločky, sója...


Viete, niekto môže papať doslova hocičo a predsa nepriberie... Niekto si dá zákusok navyše a už má o pol kila viac, haha!
Nie je však všetko len o peknej postave. Poznám XY slečien, ktoré sice nosia veľkosť XL, no sú také krásne a tak veľmi sa im to hodí! Určite aj vy poznáte minimálne jednu takúto osobu.

Využívajte však to, kým ste mladé a môžete si dať hocičo, pretože máte rýchlu premenu látok. Samé však uvidíte - akonáhle sa blíži dvadsiatka, táto premena sa výrazne spomaluje.

Či už začnete chudnúť, zdravo žiť alebo hoci aj pravý opak, všetko robte s mierou. A poznajte svoje hranice.

Stay gorgeous.


10 comments:

  1. Toto je tak krásny post, juu ♥ Fascinuje ma, ako to vieš tak pekne podať,ja sama mám s týmto problém. V januári som schudla na 54 kíl, od mája som pribrala na 62. Neuveriteľné, však? Možno to robil stres, neviem, no teraz sa snažím menej papať a ide to - za mesiac mám dole takmer 2,5 kila. Ak sa odvážim ráno, mám čosi okolo 59. Teší ma to, keďže viem, že takto môžem dokázať to, po čom túžim a mať späť svoju váhu. :) pozn. 18 rokov, 163 cm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeeej, tak toto ma velmi potesilo, dakujem! :) Clanok som zacala pisat pred dvoma dnami, cize som ho pisala pekne tri dni. Ale aj tak som na polovicu veci zabudla.
      Ak budes makat a naozaj sa nevzdas a fakt dodrziavat vsetko, svoju vahu urcite dostanes spat. Mozno na tom budes este lepsie, nez si myslis! :) Hlavne je kardio! Toho sa drz, pretoze v zaciatkoch vie pomoct velmi. Tak isto ako vela vody. Ja denne vypijem aj 2l. Drzim ti palce, das to. :)

      Delete
  2. ja meriam 155cm a vazim 62kg :P takze si na tom ovela lepsie :D ale tak snazim sa (uz druhy den) riadne makat :D mojim cielom je do februara dat to na cca 50kg...dufam ze mi to vyjde :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do februara to zvladnes, verim ti. Len sa nesmies vzdat. Ani ked to nepojde tak lahko. Obcas sa cely proces moze spomalit, inokedy zase tak zrychlit, az sa sama budes cudovat. Verim ti, tak ma nesklam - vo februari cakam koment s tym, ze si to dokazala! :)

      Delete
    2. mohla by som poprosiť tvoj e-mail? :) mám pár otázok ohľadom workoutu keby ti to nevadilo :)

      Delete
    3. Vobec nie, moj mail je glamorousillusion@yahoo.com :)

      Delete
  3. ja aj ked presedim nad clankom hodinu, nedokazem ho napisat tak ako ty. ja o ziadnej teme neviem pisat takto vela :( a nieto takto profesionalne :( si uzasna Rons :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem krasne, si naozaj mila! :) Moj problem zase je, ze ked sa rozpisem, neviem prestat! Hlavne je pisat o tom, co ta zaujima a o com pises rada. Nic ine nepotrebujes, drzim palceky. :)

      Delete
  4. niekedy si zelam aby tvoje clanky boli aj par krat dlhsie:) je vidiet ze si davas zalezat na tom co robis:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dakujem kraaasne! Budem sa snazit, cestne skautske! :)

      Delete