January 17, 2014

Blogging Tips&Tricks

Hello there! This post is kinda special, so I hope it inspires you, since this post was requested! 

Today I want to tell you something about blogging & photography. Please note, that I'm not a professional, this is just my opinion and you don't need to share it, you can have your own.

I tend to visit a bunch of blogs daily. I love reading them and I really like when a blog has a nice design. But then it comes to photos. Sometimes a hate this part. Some bloggers use their phones to take pictures for their blog. Don't do that. This is the worst thing you can do. Also, don't think that you need the best DSLR camera on the market. That is absolutely not true! If you know how to take pictures, you're good-to-go with any digital camera! 
When I started blogging, I used my 18mpx video camera to take pictures. Then, a while ago, I finally got my Canon Rebel T3 DSLR Camera
This is really important - in case you just don't know how to take pictures (you don't need to be a professional, though), whether you have a high quality camera or not, the pics won't look good. Before you want to buy any expensive camera, do a research and make sure that you know how to work with it. 

Stay away from:
- photos downloaded from Google (this is boring, especially the stock photos)
- photos taken with your phone
- taking photos towards light 


Don't use flash as long as you don't have to. Try taking pictures during the day and use natural light. Also, find a nice background. 

In case you don't have a DSLR camera or your camera doesn't do that blurry effect in the background, use a photo editor instead. Make sure it looks natural, though. 



Try different angles. It can look really good, especially when taking a picture of a bigger product (shampoo). The final picture looks a lot different and better. Feel free to experiment.


This is how you shouldn't take a picture - the main products is out of focus and there's way too much space between the camera & the product. 
Also, there's a long distance between the product and the background, which doesn't always look good.



Here you can see the difference between using a flash and using a studio light. 
I prefer using a studio light since it looks a lot natural.

The flash tends to change the original colors. I don't always use the studio light! I only use it when I take pictures during the night or the weather is foggy and it's dark outside.



Stay away from out-of-focus pictures! I always feel like I'm drunk when I see out-of-focus pictures. 
Almost all cameras have a macro option, so use that.
Make sure to try taking more pictures as well, and choose the best one.



 My favorite part - editing the picture! 
When it comes to editing, it doesn't mean that you're a bad photographer and you have to edit your pictures if you want them to look good. That's not true. Even the best photographers edit their pics. 

I love playing around with pictures and I use many many softwares. 
The most used is probably Photoshop. I have been using this software for 5 years now. This is more of a professional software - in case you just want to crop your photo, lighten it or add a filter, try something easier to use. 

When taking pictures of swatches, stay away from filters. People want to see the non-edited version of that. 
However, when it comes to filters and stuff, I like using the vintage ones. I adore vintage photos! 


You don't need to agree with me, these are just my tips and opinions. The main point is to have fun and experiment a lot!!!

xoxo, R














-
-
-







Ahojte. Tento post je troška špeciálny, takže dúfam že vás inšpiruje, keďže bol žiadaný.

Dnes vám chcem niečo napísať o blogovaní a fotení. Prosím, berte to s rezervou, nie som profesionál, ide len o môj názor, nemusíte ho zdielať, som si istá že máte svoj. Ide však o základné veci, ktoré by sa aspoň z časti mali dodržiavať.

Denne navštevujem veľa blogo (nielen "slávne" ale aj začiatočnícke). Rada ich čítam a naozaj sa mi páči, keď blog má pekný dizajn. Ale potom príde na fotky... a niekedy túto časť nemám moc rada. Niektoré bloggerky, najmä tie, ktoré začínajú a ešte s blogom napríklad nie sú moc oboznamené, používajú svoj telefón na fotenie produktov. Nerobte to! Je to asi najhoršia vec, ktorú môžete urobiť, keď sa bavíme o fotkách na blogu (aj keď dnešné novšie smartfóny robia obdivuhodné fotky).
Tiež si nemyslite, že na fotenie potrebujete tú najlepšiu zrkadlovku, ktorú na trhu nájdete. Toto tiež nie je pravda. Keď fotiť viete a máte to v malíčku, dobré fotky urobíte aj s digitálkou.

Keď som začínala blogovať (samozrejme, ja to aj teraz beriem tak, že začínam), používala som svoju kameru na fotky. Neskôr, pred cca mesiacom som dostala zrkadlovku Canon Rebel T3.

Toto je veľmi dôležité - v prípade ak neviete fotiť, proste žiadna fotka nevyzerá dobre a nejde vám to (zase ani profesionál nemusíte byť), či máte zrkadlovku či nie, fotky tak - či tak nebudú vyzerať dobre. Takže predtým ako budete investovať do drahého fotoaparátu, urobte menší prieskum a uistite sa, že s tou vecičkou aj budete vedieť pracovať (napr. nie je nič horšie ako keď niekto dostane nejaký namakaný foťák, ale pritom ani nevie, na čo je ISO).

Určite sa vyhnite tomuto:
- nestahujte fotky z Google; fotky, ktoré nafotíte vy, ukážu omnoho lepšie.
- fotenie s telefónom
- fotenie oproti svetlu


Nepoužívajte blesk, pokiaľ nemusíte. Radšej foťte počas dňa pri dennom, prirodzenom svetle. Taktiež si nájdite pekné a zaujímavé pozadie.
V prípade ak nemáte fotoaparát, ktorý robí ten rozmazaný efekt (zaostrenie), použite fotoeditor. Dajte si však pozor na to, aby to vyzeralo prirodzene.


Skúšajte rozdielne uhly. Niekedy to vyzerá fakt dobre, najmä keď fotíte väčšie produkty, napr. šampón. Kľudne experimentujte, finálna fotka bude vyzerať omnoho lepšie.


Takto určite nefoťte - hlavný produkt je nezaostrený a vzdialenosť je veľká, čo nevyzerá vôbec dobre.


Tu zase môžete vidieť rozdiel medzi bleskom a štúdiovým svetlom. Ja uprednostňujem používanie štúdiového svetla, keďže to vyzerá omnoho prirodzenejšie.
Blesk veľakrát mení farbu výrobku. Samozrejme, ani štúdiové svetlo nepoužívam stále, ale len vtedy, keď fotím v noci alebo keď je vonku zamračené a tým pádom vo vnútri je tma.


Vyhnite sa nezaostreným záberom. Keď takéto vidím, vždy sa cítim ako opitá! Skoro každý fotoaparát má možnosť macro, tak určite túto možnosť zapnite. Taktiež nafoťte viac záberov a vyberte ten najlepší.


Moja obľúbená časť - editovanie!
Keď to príde na editáciu, neznamená to že ste zlý fotograf a musíte si fotky editovať aby vyzerali dobre! Nie! Aj ten najlepší fotograf si svoje fotky upravuje.
Rada sa hrám s fotkami, používam na to veľa programov. Ten najpoužívanejší je pravdepodobne Photoshop, ktorý používam už viac ako 5 rokov. Ide o profesionálny program - takže v prípade ak si fotku chcete len orezať, pridať filter alebo zosvetliť, použite ľahší program.

Ak fotíte vzorky, vyhýbajte sa filterom. Ľudia chcú vidieť needitované fotky, ak ide o fotky vzoriek.
Ale keď už na príde na filtre, milujem vintage! Aj keď ide o fotky.



V ničom so mnou nemusíte súhlasiť, ide čisto o moje tipy a názory. Hlavné je experimentovať a užívať si to.

xoxo, R








4 comments:

  1. takito clanok som od Teba cakala velmi dlho.fotky mas stale super,vidiet ze sa do toho rozumies.dakujem ze si ho urobila. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Urobila si mi radost :) Dakujem pekne! xoxo

      Delete
  2. Tentoraz ti poviem to,že tento post je profesionálny a nie úžasný :P

    ReplyDelete